De revolutie van binnenuit: Islamitische media en de strijd voor een nieuw Egypte

Antropologe Yasmin Moll (University of Michigan) stelt haar jongste boek voor:The Revolution Within. Islamic Media and the Struggle for a New Egypt, een indringend werk over religie, media en sociale verandering in het Egypte van de Arabische Lente.
De lezing (in het Engels) maakt deel uit van de UCSIA-zomerschool voor jonge onderzoekers. Op donderdag 28 augustus is iedereen met interesse in het snijvlak van religie, politiek en maatschappij welkom.
In dit boek richt Moll zich op de zogeheten Nieuwe Predikers van Egypte: een groep mediagenieke religieuze stemmen die via het eerste islamitische televisiekanaal wereldwijd bekendheid verwierven aan de vooravond van de Arabische Lente.
Hun nieuwe manier van preken – een combinatie van melodrama, muziek en zelfhulp – vond ingang bij miljoenen jonge volgelingen, maar riep ook verdeeldheid op: door links weggezet als neoliberaal, door secularisten als sluipende islamisten en door traditionele geestelijken als te verwesterd.
Yasmin Moll deed jarenlang veldwerk in Caïro met de ‘new preachers’, hun producers en hun volgelingen. Haar boek The Revolution Within biedt dan ook een ander perspectief op de revolutie van 2011.
Het laat zien hoe islamitische media en vormen van publieke vroomheid niet alleen een religieuze, maar ook een sociale en politieke revolutie van binnenuit mogelijk maakten.
De zogenaamde “innerlijke revolutie” die zij beschrijft, overstijgt de klassieke tegenstelling tussen seculier en religieus en nodigt uit tot een herwaardering van wat publieke deugd, solidariteit en samenleven kunnen betekenen.