Mondiaal café - (De)kolonisering in de Sahel

Het Mondiaal Café is terug in Gent!
Een avond met een drankje bij de hand maar met vooral heel veel inhoud. In de vorm van een keynote, een panelgesprek, Ronde Tafels en een receptie. En dat allemaal over (de)kolonisering in de Sahel.
Niger, Mali, Burkina Faso,…de sterkhouders van Frankrijk op het Afrikaans continent vielen van 2020 tot 2023 een voor een te prooi aan militaire staatsgrepen. Het betekende een einde van de ‘Françafrique’-politiek en een einde aan een koloniaal tijdperk van Europese (en Amerikaanse) inmenging in de Sahel-regio. Maar de rol van Rusland en China kan in dit verhaal zowel militair als economisch niet onderschat worden. Hebben de Sahel-landen de ene kolonisator ingewisseld voor een andere?
Programma:
19u00 - Ontvangst
19u30 - Welkomstwoord door de co-voorzitters van AdMoS(feer) en schepen voor mondiale solidariteit Hafsa El-Bazioui
19u35 - Key-note "Geweld, kolonisatorruil en coupgordel: voorbij de vooroordelen over de Afrikaanse Sahel-regio"
Niger, Mali, Burkina Faso werden lang gezien als sterkhouders van Frankrijk op het Afrikaans continent, daar bracht een reeks coups tussen 2020 en 2023 een einde aan. Termen als ‘coupgordel’ en ‘Françafrique’ vonden hun weg naar het woordenboek. Maar wat is daar aan de hand? Wat is (of was) die Françafrique-politiek, wat is de rol van ECOWAS, Rusland en China, wie zijn die nieuwe machthebbers, en vooral, wat denkt de bevolking daar zelf over?
Met deze keynote verkennen we de realiteit achter de ingrijpende transformaties in de Sahel.
Marte Beldé, drs. Conflict and Development Studies (UGent)
20u00 - Panelgesprek
Betekent de situatie in de Sahel-regio het einde van een tijdperk en het einde van de hegemonie van Europese (en Amerikaanse) kolonisatoren in Afrika? Maar de rol van Rusland en China kan in dit verhaal zowel militair als economisch niet onderschat worden. En we mogen de positie van private milities – al dan niet in functie van broodheren allerhande – niet uit het oog verliezen. Hebben de Sahel-landen met andere woorden de ene kolonisator niet gewoon ingewisseld voor een andere?
We gaan met onze experts in gesprek over de term ‘dekoloniseren’ en hoe we daar invulling moeten aan geven, wat is de impact van dit alles op beleid in vooral uitdagende omgevingen (groeiende bevolking, klimaat,…) en wat deze macro-politiek nu precies allemaal betekent voor de mensen op het terrein.
Prof. dr. Koen Vlassenroot, Conflict Research Group (UGent)
Mien De Graeve, Enko Education
Omar Ba, Interculturele communicatie, diversiteit en inclusie consultant
Anthony Denayer, Dierenartsen Zonder Grenzen
20u45 - Pauze
21u00 - Q&A met het panel
21u20 - AdMoS(feer)-pitches
Leden van de Adviesraad Mondiale Solidariteit (AdMoS) en het netwerk van mondiale organisaties in Gent AdMoSfeer hebben ook projecten lopen in de Sahel-regio. Ze vertellen kort wat ze daar precies doen en zijn daarna beschikbaar aan Ronde Tafels om verder uitleg te geven.
Abdoulaye Souna Souley - S-EAU-S Sahel
Sarah Ginsberg, Rikolto
Anthony Denayer, Dierenartsen Zonder Grenzen
Broederlijk Delen
Harald van der Hoek, Join for Water
21u30 - Ronde Tafels en netwerkreceptie
Inschrijven is niet noodzakelijk, maar een seintje mag altijd op admosfeer.gent@gmail.com. Dan zorgen wij er voor dat er genoeg drankjes fris staan.