Kunnen regendruppels het fijnstof verminderen?
Delhi zet kunstmatige regen in tegen luchtvervuiling

© Mark Wilson / Flickr (CC BY-NC 2.0)

© Mark Wilson / Flickr (CC BY-NC 2.0)
De Indiase hoofdstad Delhi heeft een opvallend nieuw plan klaar in de strijd tegen de hardnekkige luchtvervuiling: kunstmatige regen. Regendruppels moeten de lucht schoonmaken en de concentratie fijnstof naar beneden halen, is de redenering.
Cloud-seeding heet de techniek: een vliegtuigje doorkruist de wolken en verspreidt een mengsel van zilverjodide en zouten. De chemische mix doet regendruppels ontstaan en creëert buien. In de VS wordt de technologie al toegepast en ook China en Arabische landen maken er al gebruik van.
In de meeste gevallen is dat om droogte tegen te gaan, maar de Indiase hoofdstad wil testen of de lucht er ook mee kan worden schoongemaakt. Volgens de lokale krant The Hindu was een eerste experiment al deze week gepland, maar de moessonwolken blijken voorlopig niet stevig genoeg. Eind augustus volgt een nieuwe poging.
7 jaar minder oud
Het plan maakt deel uit van Delhi's Milieuactieplan, dat ook inzet op andere geavanceerde technologieën zoals artificiële intelligentie. Dat is nodig, want Delhi staat sinds jaar en dag bij de steden met de slechtste luchtkwaliteit ter wereld. Inwoners verliezen er gemiddeld zo’n zeven jaar van hun leven aan luchtvervuiling.
De concentratie fijnstof piekte vorig jaar tot vijftig keer hoger dan de WHO-norm, en scholen moesten worden gesloten. Zelfs luchthavens deden de deuren dicht omdat het zicht te slecht was geworden. Volgens recent onderzoek in The Lancet maakt luchtvervuiling anderhalf miljoen doden per jaar in India.
Niets missen?
Abonneer je op (één van) onze nieuwsbrieven.
