‘De menselijke voetafdruk heeft zeeën en oceanen veranderd in een enorme afvalstortplaats’
Diepste punt van Middellandse Zee is vuilnisbelt geworden
De bodem van de Calypso Deep, met 5112 meter het diepste punt van de Middellandse Zee, ligt bezaaid met zwerfvuil, blijkt uit onderzoek met een bemande duikboot. ‘De menselijke voetafdruk heeft zeeën en oceanen veranderd in een enorme afvalstortplaats.’
De Calypso Deep ligt in de Ionische Zee, zo’n 60 kilometer voor de kust van Griekenland. Het is het diepste en moeilijkst bereikbare punt in de hele Middellandse Zee. Maar ook daar heeft menselijk afval zijn weg gevonden, blijkt uit een expeditie met een bemande onderzeeër.
De missie vond er 167 objecten – voornamelijk plastic, glas, metaal en papier. Het is een van de hoogste concentraties zwerfvuil die ooit op grote diepte in de zee zijn gedetecteerd, stelt de studie in het Marine Pollution Bulletin.
Van overal
Maar hoe is het afval zo diep gekomen? Het blijkt afkomstig van verschillende bronnen, zowel land als zee, en is er via verschillende routes beland. In sommige gevallen gaat het om lange-afstandstransport door zeestromingen, in andere gevallen om rechtstreekse dumping, zegt hoogleraar Aardwetenschappen Miquel Canals.
‘Sommige lichte afvalstoffen, zoals plastic, zijn afkomstig van de kust slechts 60 kilometer verderop. Zakken bijvoorbeeld, drijven net boven de bodem totdat ze gedeeltelijk of volledig begraven zijn, of uiteenvallen in kleinere fragmenten’, legt hij uit. ‘We hebben ook bewijzen gevonden van het dumpen van zakken vol afval door schepen, zoals blijkt uit de opstapeling van verschillende soorten afval in een bijna rechte lijn. Jammer genoeg moeten we nu van de Middellandse Zee besluiten dat geen enkele centimeter ervan nog schoon is.’
Niets missen?
Abonneer je op (één van) onze nieuwsbrieven.
