Elke dag sterft een kind aan mazelen in Afghanistan

Nieuws

Artsen Zonder Grenzen pleit voor snelle en gerichte vaccinatiecampagne

Elke dag sterft een kind aan mazelen in Afghanistan

Hulpverleners in Afghanistan zien een snelle toename van het aantal mazelenpatiënten dit jaar. In de voorbije maanden stierven al drie keer zoveel kinderen aan de ziekte als in dezelfde periode vorig jaar.

Sinds het begin van dit jaar sterft elke dag minstens één kind in Afghanistan aan de mazelen, blijkt uit gegevens uit de regionale ziekenhuizen in Mazar-i-Sharif, Herat en de provincie Helmand. Dat is bijna drie keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

‘Dit zijn sterfgevallen die voorkomen kunnen worden’, zegt Mickael Le Paih van Artsen Zonder Grenzen (AZG) in Afghanistan. ‘Mazelen kunnen dodelijk zijn, vooral voor kinderen met onderliggende gezondheidsproblemen zoals ondervoeding of aangeboren hartafwijkingen. Maar de ziekte kan worden voorkomen met een vaccinatie.’

Artsen Zonder Grenzen pleit dan ook voor een snelle en gerichte vaccinatiecampagne in de meest getroffen districten. Dat zou het aantal besmettingen verminderen, en in de al overbelaste ziekenhuizen meteen ook ziekenhuisbedden vrijhouden voor kinderen met aandoeningen die minder makkelijk te voorkomen zijn.

‘We zetten extra middelen in, maar we komen nu al ruimte tekort voor patiënten die niet alleen aan mazelen lijden, maar ook aan seizoensgebonden ziekten’, zegt Le Paih.

Wereldwijd terug

Mazelen zijn in verschillende regio’s ter wereld aan een comeback bezig. Vorig jaar sloeg de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) alarm na een verdubbeling van het aantal besmettingen. Het aantal ‘grootschalige of ontwrichtende’ uitbraken verdrievoudigde zelfs. En volgens de meest recente cijfers ligt ook in Europa het aantal besmettingen hoger dan in de laatste 25 jaar.

De WHO wijt de terugkeer van de ziekte aan de pandemie. Die zorgde weliswaar voor een tijdelijke afname van het aantal besmettingen door de lockdownmaatregelen, maar deed ook vaccinatiecampagnes stokken. Uit cijfers van de WHO blijkt dat in 2021 een recordaantal van 40 miljoen kinderen niet werd ingeënt. Volksgezondheidsexperts noemen het de grootste terugval in de strijd tegen mazelen in een generatie.