Onderzoek WWF
Kwart van de zoetwatervissen in Afrika met uitsterven bedreigd
Minstens 26% van alle zoetwatervissoorten in Afrika dreigt uit te sterven, blijkt uit nieuwe cijfers van het Wereldnatuurfonds (WWF). Dat vormt een ernstige bedreiging voor de voedselzekerheid in Afrika.
In Afrika leven meer dan 3200 soorten zoetwatervissen - ruim een kwart van alle soorten ter wereld. “Als deze vissen uitsterven, verliezen we veel meer dan enkel deze soorten”, zegt Eric Oyare, verantwoordelijke Zoetwater in Afrika bij WWF. ‘De voedsel- en bestaanszekerheid van miljoenen mensen loopt gevaar, ecosystemen raken uit balans en we verliezen onze veerkracht tegen overstromingen en droogtes.’
Gezonde ecosystemen
Zoetwatervissen zijn niet enkel een bron van voedsel en inkomsten - ze spelen ook een essentiële rol in het gezond houden van zoetwatergebieden omdat ze het ecologisch systeem mee intact houden.
Op dit moment zijn Oeganda en Tanzania de grootste zoetwatervisproducenten ter wereld. Maar door verlies van leefgebied, vervuiling, overbevissing en klimaatverandering zijn de populaties zoetwatervissen in heel Afrika gekelderd. Op de Zambezi-vlakte alleen al zijn vangsten van belangrijke soorten tot wel 90 procent gedaald.
Het WWF-rapport ziet verschillende dringende acties om zoetwaterecosystemen te herstellen: rivieren op een natuurlijkere manier laten stromen, de waterkwaliteit verbeteren, kritieke habitats beschermen, invasieve soorten bestrijden en dammen en barrières verwijderen.
Conferentie
Volgens Nancy Rapando, hoofd Voedselzekerheid bij WWF, worden Afrikaanse zoetwatervissen vaak over het hoofd gezien in wereldwijde natuurbeschermingsdiscussies, maar zijn ze ecologisch zeer bijzonder. ‘Zoetwatervissen staan centraal in Afrika’s biodiversiteit, ontwikkeling en toekomst, maar we moeten nu handelen, voordat onze rivieren opdrogen.’
Van 23 tot 31 juli heeft in Victoria Falls, Zimbabwe, de VN-conferentie over zoetwatergebieden plaats. Overheden, wetenschappers en natuurbeschermers komen dan bijeen om de groeiende bedreigingen voor zoetwatersystemen aan te pakken en te werken aan duurzaam beheer.
Niets missen?
Abonneer je op (één van) onze nieuwsbrieven.
