Oorlog in Oekraïne draait vooruitgang voor vrouwen decennia terug

Nieuws

Ondanks de immense uitdagingen leiden vrouwen het verzet

Oorlog in Oekraïne draait vooruitgang voor vrouwen decennia terug

De drie jaren van Russische aanvallen op Oekraïne hebben een verwoestend effect gehad op vrouwen en meisjes, zeggen de Verenigde Naties. Decennia aan vooruitgang op het vlak van vrouwenrechten zijn teruggedraaid, maar tegelijk groeien ook de kansen in traditioneel mannelijke sectoren.

Volgens UN-Women is een hele generatie Oekraïense vrouwen getroffen: ze worden onder meer geconfronteerd met hoger risico op gendergerelateerd geweld, stijgende werkloosheid, minder beslissingsmacht en een ernstige geestelijke gezondheidscrisis.

Crèches gesloten

De cijfers spreken voor zich: gendergerelateerd geweld, al hoog vóór de oorlog, is sinds 2022 met 36% gestegen. Van de vrouwen die hun huis zijn ontvlucht, had vorig jaar amper de helft werk, vergeleken met 71% bij de mannen. Vrouwen verdienen ruim 40% minder dan mannen, waardoor de loonkloof sinds 2021 is verdubbeld.

Tegelijk zijn onbetaalde zorg en huishoudelijk werk toegenomen, onder meer omdat veel crèches zijn gesloten. Vrouwen spenderen nu 56 uur per week aan kinderopvang – tegenover 49 uur vóór de oorlog.

Kansen

Maar ondanks de immense uitdagingen leiden vrouwen het verzet, zegt UN-Women. Vrouwen zijn leiderschapsrollen op zich gaan nemen als humanitaire hulpverleners, leiders van het maatschappelijk middenveld, gemeenschapsmobilisatoren en ondernemers. Tegenwoordig wordt één op de twee bedrijven in Oekraïne opgericht door een vrouw. Er ontstaan nieuwe kansen voor vrouwen in sectoren die voorheen door mannen werden gedomineerd, zoals beveiliging en transport.

Het is cruciaal dat donoren Oekraïense organisaties en programma's steunen die door vrouwen worden geleid, zegt Sabine Freizer Gunes van UN-Women in Oekraïne. ‘Zo kunnen ze gendergelijkheid, vrouwenrechten en leiderschap blijven bevorderen’, zegt ze. ‘De volledige betrokkenheid van vrouwen zal essentieel zijn om Oekraïne herop te bouwen als een gendergelijke en genderresponsieve samenleving – op alle gebieden van de maatschappij, de economie en het politieke leven.’