Unicef en WHO waarschuwen voor dalende vaccinatiegraad
Slabakkende vaccinaties in Europa doen mazelen en kinkhoest opleven
Vorig jaar daalde de vaccinatie bij Europese kinderen, waarschuwen Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie. De achterstand werkt de heropleving van mazelen en kinkhoest in de hand.
Terwijl er wereldwijd succes wordt geboekt met het gecombineerde vaccin tegen difterie, tetanus en kinkhoest, blijven Europa en Centraal-Azië achterop hinken. De dekking van het gecombineerde vaccin is gedaald van 95 naar 93% tegenover 2019, het jaar voor de pandemie. Voor de prik tegen mazelen, bof en rodehond gaat het om een daling van 92 naar 91%.
Mazelen en kinkhoest
Er zijn wel grote verschillen tussen landen en vaccins, maar net dat is zorgwekkend, zegt de WHO. Om groepsimmuniteit te bereiken en uitbraken te voorkomen, is jaarlijks in elke populatie een dekkingsgraad van 95% nodig. In 2024 voldeed meer dan de helft van de landen niet aan die doelstelling voor minstens een van de vaccins.
‘Alleen al vorig jaar kregen bijna 300.000 mensen in onze regio kinkhoest – dat is meer dan een verdrievoudiging ten opzichte van het jaar ervoor’, zegt Hans Kluge, regionaal directeur van de WHO voor Europa. ‘En vorig jaar kregen meer dan 125.000 mensen mazelen, twee keer zoveel als in 2023. Dit zijn niet zomaar cijfers: het gaat om honderdduizenden gezinnen die in grote angst leven omdat hun kinderen ziek zijn, en dat had voorkomen kunnen worden.’
Ten onder aan eigen succes
Opvallend: het is eigenlijk door het succes van eerdere vaccinatiecampagnes dat er nu minder gevaccineerd wordt, zeggen experten.
‘In veel opzichten is vaccinatie in Europa en Centraal-Azië ten onder gegaan aan zijn eigen succes’, verduidelijkt Regina De Dominicis, regionaal directeur van Unicef. ‘De huidige generatie heeft de verwoestende impact van de ziekten niet meegemaakt. Dat leidt tot zelfgenoegzaamheid, waardoor misinformatie zich makkelijker kan verspreiden.’
Impact
Toch zijn er ook vaccins die duidelijk in de lift zitten, en die zijn vaak nieuwer. Het schoolvoorbeeld is het humaan papillomavirus (HPV). Daar stijgt de dekking van de eerste dosis van 37 naar 40% voor meisjes en zelfs van 8 naar 26% voor jongens.
De hogere vaccinatiegraad heeft een duidelijke impact op het verminderen van het aantal HPV-infecties en de daarmee gerelateerde gevallen van baarmoederhalskanker, zegt de WHO.
Niets missen?
Abonneer je op (één van) onze nieuwsbrieven.
