Snelle klimaatactie nodig om gletsjers te behouden
Slinkende gletsjers in de Andes kunnen 90 miljoen mensen zonder water zetten
De snel krimpende gletsjers van de Andes bedreigen de watervoorziening van 90 miljoen mensen op het Zuid-Amerikaanse continent, waarschuwen experten. Ook landbouw en veeteelt zijn er sterk van afhankelijk.
Hoog in de Andes strekken enorme gletsjers zich uit, van Argentinië, Chili en Bolivia tot Peru en Colombia. Ze bevatten een enorme hoeveelheid water, die cruciaal is als bron voor drinkwater alsook voor de industrie, landbouw en veeteelt.
Maar die gletsjers komen steeds sneller in de problemen, hebben deskundigen eind vorige week gewaarschuwd op een internationale conferentie in Parijs.
De Andesgletsjers verliezen gemiddeld 0,7 meter per jaar - of een derde meer dan het wereldwijde gemiddelde. Dat betekent dat ze volledig kunnen verdwijnen in het tropische gebied van de Andes, en kunnen halveren in de andere regio’s.
'Ons rapport laat zien dat wat wetenschappers al jaren voorspellen nu werkelijkheid wordt, en dat er snel actie moet worden ondernomen als we enige hoop willen behouden om de gletsjers te redden en te behouden waar zoveel mensen op vertrouwen als waterbron', zegt geograaf Jeremy Ely van de University van Sheffield.
Enorme investeringen
Volgens de experten moet niet alleen de uitstoot van broeikasgassen daarom snel naar beneden, maar moeten landen zich ook wapenen tegen het verlies van het smeltwater. Dat kan met grote infrastructuurwerken zoals dammen, maar daarvoor zijn enorme investeringen nodig in de vaak arme landen.
'Met temperaturen die naar verwachting tegen het einde van de eeuw in de Andes met wel 4,5 graden Celsius zullen stijgen, zullen de risico's en gevaren van klimaatverandering de water- en voedselzekerheid van miljoenen mensen bedreigen', zegt Ely.
'Alle uitstootdoelen zijn al gemist, maar de enige manier om gletsjers te behouden is de CO2-uitstoot drastisch verminderen, voor eens en altijd', zegt hij. 'De situatie is ernstig en er is wereldwijde samenwerking nodig om klimaatverandering aan te pakken en het verschil te maken voor de gemeenschappen over de hele wereld die het meest kwetsbaar zijn.'
Niets missen?
Abonneer je op (één van) onze nieuwsbrieven.
