Vraag naar energie stijgt weer, zelfs in rijke landen

Nieuws

Wereld heeft meer elektriciteit nodig

Vraag naar energie stijgt weer, zelfs in rijke landen

Na jaren van dalingen stijgt zelfs in industrielanden de vraag naar energie. De wereld heeft vooral nood aan elektriciteit, en om die te produceren gebruiken we ook meer gas, steenkool en kernenergie.

In de voorbije tien jaar steeg de energiehonger met gemiddeld 1,3% - minder dan de groei van de wereldeconomie, wat er op wijst dat we steeds zuiniger met die energie omgaan. Maar vorig jaar steeg de vraag plots met 2,2 procent, meldt het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Dat komt vooral omdat de vraag nu ook in groeilanden als India weer sterk toeneemt. Vooral de trend in industrielanden is opvallend: die zien na jaren van dalingen hun energievraag opnieuw met 1% stijgen.

Koeling en AI

En daar hebben de stijgende temperaturen dan weer veel mee te maken. De wereldwijde groei komt immers grotendeels op rekening van de stroomsector: het elektriciteitsverbruik is wereldwijd toegenomen met 1100 terawattuur - of zo’n 4,3%. Dat is bijna twee keer de groei van de jaren ervoor.

Veel van die stroom wordt gebruikt voor verkoeling, maar ook de groei van datacenters en kunstmatige intelligentie vragen grotere hoeveelheden stroom. Daarnaast is er ook nog de elektrische auto: de verkoop daarvan is met een kwart gestegen - één op de vijf verkochte wagens is nu elektrisch.

Hernieuwbare energie

Het goede nieuws is dat het grootste deel van de groei is opgevangen door hernieuwbare energie. Wereldwijd is vorig jaar zowat 700 gigawatt geïnstalleerd - een nieuw jaarrecord. Ook nieuwe kerncentrales hebben een deel voor hun rekening genomen, naast gascentrales. Aardgas kende in 2024 de sterkste toename van alle fossiele brandstoffen: de vraag naar gas steeg met 115 miljard kubieke meter, of 2,7%.

De vraag naar olie blijkt nauwelijks te groeien. Olie is nu voor het eerst goed voor minder dan 30% van de totale energievraag.

'Er zijn tegenwoordig veel onzekerheden in de wereld en verschillende verhalen over energie, maar de data in dit nieuwe rapport leggen een aantal duidelijke feiten op tafel', zegt IEA-directeur Fatih Birol. 'Wat zeker is, is dat het elektriciteitsgebruik snel groeit, waardoor de totale vraag naar energie zo sterk toeneemt dat het genoeg is om jaren van dalend energieverbruik in geavanceerde economieën om te keren.'