BYD daagt autoproducenten uit, Tesla voelt hete adem

Reportage

Vooral in Europa flink wat groeipotentie

BYD daagt autoproducenten uit, Tesla voelt hete adem

Cindy Huijgen

02 juli 20259 min leestijd

Met betaalbare elektrische wagens, en het aan een duizelingwekkend tempo aanbieden van nieuwe modellen met innovatieve technologie, verovert BYD de Europese automarkt stormenderhand. Daarbij geeft het Tesla, maar ook andere autoproducenten het nakijken. Toch kon MO* ter plekke vaststellen dat de verkoop voor beide giganten in China sputtert.

De BYD-fabriek in Changzhou, een stad ten westen van Shanghai, ademt geen stress of drukte. Straatverkopers staan voor de poort met noedels, brochettes, frisdranken en zelfs mobiele kappersstoelen. Van massaproductie lijkt geen sprake.

Een arbeider in een blauw BYD-jasje, koopt een pakje sigaretten bij de poort van de fabriek. ‘Ik werk in het magazijn’, zegt hij. Officieel mogen werknemers niet praten met journalisten, maar anoniem wil hij wel iets kwijt. Hij werkte eerst in een andere BYD-fabriek, maar daar viel zo weinig te doen dat hij naar Changzhou werd overgeplaatst.

Toen hij vier jaar geleden werd aangenomen, lag de productie veel hoger. ‘Ik was eigenlijk al te oud om te mogen solliciteren, maar ze hadden dringend mensen nodig, dus knepen ze een oogje dicht.’ De vijftiger woont op het fabrieksterrein in een door BYD vergoede slaapkamer die hij met drie andere arbeiders deelt.

Voet op Europese bodem

De relatieve rust op de werkvloer staat in schril contrast met de stormachtige groei die het Chinese automerk internationaal doormaakt. BYD, voluit Build Your Dreams, haalde in 2024 een recordomzet van 107 miljard dollar en stak daarmee voor het eerst Tesla (97,7 miljard dollar) voorbij. Beide giganten verkochten ongeveer 1,8 miljoen volledig elektrische wagens, maar het Chinese merk produceerde daarnaast ook nog eens 2,5 miljoen hybride modellen.

Dat kreeg BYD voor elkaar zonder naar de Verenigde Staten uit te voeren. De Amerikaanse importheffingen tot 100%, ingevoerd door de regering Biden, maakt de toegang tot de VS vrijwel onmogelijk. Een doorbraak lijkt voorlopig niet in zicht. In plaats daarvan richt BYD zich op andere buitenlandse markten, met de ambitie om zijn export dit jaar te verdubbelen.

Vooral in Europa ziet BYD nog flink wat groeipotentie. Met een nieuwe fabriek in Hongarije en plannen in Turkije, probeert BYD zijn voet stevig op Europese bodem te zetten. Het bedrijf ontwijkt zo niet alleen de heffingen die door Brussel werden ingevoerd uit vrees voor oneerlijke concurrentie als gevolg van royale staatssteun, maar bouwt ook aan een lokaal imago door onder andere extra showrooms te bouwen in heel Europa. Maar er zijn ook hindernissen. De Europese Commissie onderzoekt of China onterecht staatssteun aan de Hongaarse fabriek verleende.

De Nederlandse autofederatie Bovag verwacht dat BYD tegen 2030 een Europees marktaandeel van 2,1% zal halen, wat twintig keer meer zou zijn dan in 2023. Toen haalde het aandeel van BYD nog amper 0,1%.

BYD kan in Europa verder groeien dankzij de uitbreiding van zijn aanwezigheid. In België werkt BYD al samen met mondiale verdeler Inchcape, het leasingbedrijf Ayvens en diverse kleinere dealers. Daarnaast lijkt het Chinese merk ook open te staan voor joint ventures met Europese partners. In Azië doet het dat al met het Japanse Hino Motors en met het Oezbeekse UzAuto.

Autofederatie Bovag denkt dat BYD zijn plek op de Europese markt niet snel zal kwijtraken. ‘Het is een voorbeeld van een merk dat de Europese markt goed begrijpt en daarom een blijvertje is’, aldus Stijn Oosterhoff, woordvoerder van de belangenorganisatie.

Tegenvallende Chinese economie

Op een 200 kilometer van de BYD-fabriek, aan de rand van Shanghai, ligt het gigantische terrein van Tesla. Het is de eerste fabriek van de Amerikaanse autoreus buiten de Verenigde Staten en beslaat 86,5 hectare. Volgens Tesla kunnen er jaarlijks tot 750.000 wagens van de band rollen. In de immense productiehallen worden de populaire Model 3 en Model Y aan hoog tempo in elkaar gezet.

Voor het terrein staat een man van de zon te genieten. Hij stelt zich voor met zijn familienaam: Chen. Voor een officieel interview met volledige naam krijgt hij geen toestemming. ‘Ik verdien niets en draai elke dag verlies’, zucht hij. Chen is ingehuurd als dagloner en verantwoordelijk voor de export van de wagens. ‘Er wordt nog nauwelijks geëxporteerd waardoor ik amper werk heb.’

Om de terugval in de verkoopgroei te keren, pompte de Chinese overheid vorig jaar nog eens 22,93 miljard yuan (2,78 miljard euro) in de industrie.

Twee jaar geleden exporteerde de fabriek in Shanghai nog wel veel, maar sinds 2024 gaan de wagens vooral naar de Chinese markt. ‘Ik snap niet waarom zoveel mensen een Tesla kopen’, vraagt Chen zich af.

Een mogelijke verklaring voor de teruggeschroefde productie bij zowel BYD als Tesla is de dalende binnenlandse vraag naar stekkerwagens, onder andere door de tegenvallende Chinese economie. Volgens de Chinese Associatie van Autofabrikanten zal de verkoopgroei van elektrische en hybride wagens dit jaar zakken tot 24,5%, tegenover 35,5% in 2024.

De Chinese overheid subsidieert al jaren de elektrische auto-industrie. Tussen 2010 en 2020 ging het om 152,1 miljard Chinese yuan (18,46 miljard euro), goed voor 3,17 miljoen elektrische wagens. Om de terugval in de verkoopgroei te keren, pompte de Chinese overheid vorig jaar nog eens 22,93 miljard yuan (2,78 miljard euro) in de industrie. Tegen 2035 moet de helft van alle nieuw verkochte personenwagens elektrisch rijden. Dat lijkt niet onhaalbaar, want volgens cijfers van de Chinese autofederatie lag het aandeel vorig jaar al boven 40%.

Eigen batterijen eerst

Dertig jaar geleden startte BYD als fabrikant van batterijen. Dat is een van de redenen waarom het bedrijf Tesla vorig jaar inhaalde, en het zijn auto’s aan scherpe prijzen kan verkopen. ‘Het grote voordeel is dat onze batterijen volledig in eigen huis geproduceerd en verkocht worden’, vertelt salesmanager Gao Shang.

Voor kenners kwam het dan ook niet als een verrassing toen BYD eerder dit jaar een baanbrekende laadtechnologie presenteerde. Met een oplaadsysteem van duizend volt kan een elektrische wagen na slechts vijf minuten zo’n 400 kilometer afleggen.

Daarnaast speelt voor veel kopers de prijs een doorslaggevende rol. In een BYD-showroom in het hart van Beijing wacht meneer Guo op het eerste onderhoud van zijn wagen. Zijn vrouw kocht de auto vorig jaar voor bijna 170.000 yuan (20.500 euro).

Guo zucht. Als liefhebber van buitenlandse wagens had hij liever een Tesla gehad. ‘Maar Tesla’s zijn duur’, zegt Guo. Het prijskaartje ervan is twee keer zo hoog als dat van een BYD. ‘Chinese merken zijn voor ons gewone mensen een betaalbaar alternatief.’

In een BYD-showroom in het hart van Beijing wacht meneer Guo op het eerste onderhoud van zijn wagen.

Vroeger zou meneer Guo nooit een Chinese wagen overwogen hebben. ‘Voor benzinewagens vertrouw ik op buitenlandse merken, zegt hij. ‘Maar elektrisch? De Chinese auto’s zijn echt een serieuze optie geworden. De prijs-kwaliteitverhouding is gewoon niet te negeren.’

BYD moet nog werken aan zijn naamsbekendheid in het buitenland, maar volgens Gao is dat slechts een kwestie van tijd. ‘We exporteren nu maandelijks 40.000 wagens en in het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië wordt het merk al erg gewaardeerd’, benadrukt hij.

Tesla verliest terrein

Op slechts een kilometer van de BYD-winkel bevindt zich in een luxe winkelcentrum een Tesla-showroom. Achter in de zaak hangt een groot televisiescherm waarop topman Elon Musk regelmatig te zien is. De reputatieschade die Tesla in andere landen heeft opgelopen door Musks aanwezigheid in de Amerikaanse politiek, lijkt in China geen invloed te hebben.

Achter in de zaak hangt een groot televisiescherm waarop topman Elon Musk regelmatig te zien is.

‘Musk is een van de beste ondernemers in de VS. Hij durft te dromen. Daar kunnen wij in China veel van leren’, zegt de 29-jarige Cao, die samen met een vriend naar de winkel is gekomen om het Model Y te bekijken.

Volgens autokenners heeft Tesla momenteel nog een technologische voorsprong. Lei Xing, oprichter van het Chinese adviesbureau AutoXing, benadrukt dat Tesla’s zelfrijdende systeem Autopilot en het nieuwe systeem Full Self-Driving van topniveau is.

BYD’s tegenhanger, God’s Eye, is nog in ontwikkeling, maar de ambities zijn groot. ‘Als je ziet hoe snel BYD zijn modellen vernieuwt en inspeelt op de markt, dan is het duidelijk dat Tesla terrein verliest’, meent Lei.

Dat BYD zichzelf voortdurend heruitvindt, werd eerder dit jaar nog maar eens duidelijk op China’s jaarlijkse autoshow, dit keer in Shanghai. Onder luid applaus en flitsende camera’s onthulde het merk zijn nieuwste paradepaardje: de Denza Z.

De glanzend blauwe luxewagen met sportieve lijnen moet de concurrentie aangaan met merken als Porsche en Mercedes-Benz. Het model bouwt verder aan BYD’s droom om naast Tesla ook andere gevestigde autofabrikanten uit te dagen en voorbij te steken.

Word proMO*

Vind je MO* waardevol? Word dan proMO* voor slechts 4,60 euro per maand en help ons dit journalistieke project mogelijk maken, zonder betaalmuur, voor iedereen. Als proMO* ontvang je het magazine in je brievenbus én geniet je van tal van andere voordelen.

Je helpt ons groeien en zorgt ervoor dat we al onze verhalen gratis kunnen verspreiden. Je ontvangt vier keer per jaar MO*magazine én extra edities.

Je bent gratis welkom op onze evenementen en maakt kans op gratis tickets voor concerten, films, festivals en tentoonstellingen.

Je kan in dialoog gaan met onze journalisten via een aparte Facebookgroep.

Je ontvangt elke maand een exclusieve proMO*nieuwsbrief

Je volgt de auteurs en onderwerpen die jou interesseren en kan de beste artikels voor later bewaren.

Per maand

€4,60

Betaal maandelijks via domiciliëring.

Meest gekozen

Per jaar

€60

Betaal jaarlijks via domiciliëring.

Voor één jaar

€65

Betaal voor één jaar.

Ben je al proMO*

Log dan hier in